vineri, 25 februarie 2011

Ai teren agricol si nu mai vrei sa-l lucrezi? UE iti da bani sa plantezi copaci pe el

Uniunea Europeana ne da din acest an bani si pentru plantarea copacilor. Astfel, pana in 2013 ar trebui sa accesam 229 de milioane de euro pentru folosirea si gospodarirea durabila a terenului prin programul "Prima impadurire a terenurilor agricole".

Masura 221 este destinata prevenirii pagubelor produse de factorii naturali daunatori, reducerii eroziunii solurilor, imbunatatirii capacitatii de retentie a apei, cresterii calitatii aerului, producerii de biomasa, inclusiv masa lemnoasa de calitate, prin mentinerea, sau, dupa caz, cresterea biodiversitatii.

Primele pentru intretinerea plantatiei forestiere infiintate in cadrul masurii, pe o perioada de 5 ani si cele pentru compensarea pierderilor de venit agricol pe suprafata impadurita pe o perioada de 15 ani sunt acoperite in proportie de 100% din fonduri publice.

In program se pot inscrie persoanele fizice si juridice, grupurile, asociatiile sau autoritatile publice locale care detin teren agricol. De asemenea, pot cere finantare si fermierii, dar pentru a fi clasificat ca fermier, solicitantul trebuie sa demonstreze ca veniturile din agricultura reprezinta cel putin 25% din veniturile totale si ca timpul destinat muncii in agricultura reprezinta cel putin 25% din timpul de munca total efectuat.

Cati bani se primesc pentru impadurirea unui teren

Costurile standard pentru infiintarea plantatiilor forestiere difera in functie de zona geografica. Costul standard la hectar este de 1.900 de euro la campie, 1.660 de euro la deal si 1.560 de euro la munte. Valoarea compensarii pentru impadurire reprezinta 80% in zonele defavorizate/Natura 2000 si 70% in celelalte zone.

Astfel, plata compensatorie la hectar pentru infiintarea de plantatii forestiere in afara zonelor defavorizate si a siturilor Natura 2000 este de 1.330 de euro la campie, de 1.162 la deal si de 1.092 de euro la munte. In cazul plantatiilor din interiorul acestor zone, se ofera 1.520, 1.328, respectiv 1.248 de euro.

De asemenea, se ofera bani si pentru intretinerea plantatiei pe o perioada de cinci ani incepand cu anul infiintarii. Sumele variaza intre 90 si 270 de euro in cazul plantatiilor de la campie, intre 105 si 210 pentru cele de la dea si intre 65 si 130 de euro la munte.

Mai mult, prin programul "Prima impadurire a terenurilor agricole" se ofera si compensatii pentru pierderea de venit agricol. Acestea se compensatii se acorda pe o perioada de 15 ani incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere, fiind reprezentate de sume fixe, exprimate in euro pe an si pe hectar. Astfel, se acorda 215 euro pe an si pe hectar pentru fermieri si 110 euro pe an si pe hectar pentru non-fermieri.

Pentru ce fel de impaduri se dau banii

Prima conditie pe care trebuie sa o respecte solicitantul este sa faca dovada detinerii de teren agricol eligibil pentru impadurire. Acesta trebuie sa fi fost declarat la APIA in urma cu cel putin 2 ani si sa fi respectat in aceasta perioada Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC).

De asemenea, terenurile agricole propuse pentru impadurire trebuie sa fie in proprietate/ sa fie concesionat/ arendat solicitantului. Daca nu se afla in proprietate si se afla in arenda sau in concesionare, solicitantul trebuie sa faca dovada acordului proprietarului terenului pentru impadurire.

In plus, suprafata agricola propusa pentru impadurire trebuie sa fie de minim 0,5 ha, iar, cu exceptia perdelelor forestiere, raportul dintre distanta cea mai mare si cea mai mica a extremelor perimetrului acesteia sa fie sub cinci.

Urmatoarele categorii de terenuri nu sunt eligibile prin Masura 221: terenurile care nu au folosinta agricola, terenurile grevate de sarcini si gajuri cu deposedare in favoarea unei terte parti, conform evidentelor cadastrelor locale, terenuri a caror situatie juridica este neclara, terenuri mentionate in programe sau planuri nationale sau locale de amenajare a teritoriului ca deservind un interes public major, terenuri detinute in devalmasie (indiviziune) sau in alta forma colectiva (asociativa) daca oricare dintre detinatorii acestora se opune impaduririi, pajisti naturale permanente, care nu sunt afectate de fenomene de degradare a solului, a caror stadiu de degradare se constata conform legislatiei in vigoare.

Finantarea obtinuta prin Masura 221 nu poate fi folosita nici pentru infiintarea plantatiilor forestiere de pomi de Craciun sau cu ciclu de productie scurt si regenerare pe cale vegetativa, in scopul producerii de energie regenerabila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu